Despre

Scop: Realizarea unui calcul estimativ asupra „Romaniei furate” din banii publici, prin metoda porcismelor.

Definitie: Un porcism reprezinta o fapta semnalata de catre ziare, televiziuni, agentii de stiri sau site-uri de informare, prin care se presupune ca s-a furat/risipit din banul public.

Criterii de eligibilitate: Un porcism este eligibil pentru a fi prezentat atunci cand indeplineste urmatoarele conditii:

* a fost semnalat de o sursa de informare credibila: ziar, televiziune, agentie de stiri;
* informatiile sunt verosimile si sunt sustinute cu argumente de catre sursa stirii de prezentare;
* exista posibilitatea cuantificarii directe si imediate in bani;
* banii au fost cheltuiti din fonduri publice de la orice nivel: guvernamental, judetean, local. Includem in categoria fondurilor publice ministere, parlament, presedintie, spitale, scoli, universitati, primarii, agentii guvernamentale, precum si intreprinderile in care statul este actionar majoritar.

Modalitate de calcul: Valoarea fiecarui porcism va fi precizata nominal, in baza datelor furnizate de sursele de informare. Eventualele conversii valutare se aplica la cursul zilei in care porcismul a fost realizat sau descoperit. Eventualele rotunjiri se vor face prin scadere, astfel incat sa nu exageram artificial suma totala a porcismelor din Romania.

Mentiuni speciale: delimitarea in categoria porcismelor a faptelor semnalate nu presupune vinovatia persoanelor implicate. Consideram ca asupra (ne)vinovatiei respectivelor persoane trebuie sa se pronunte doar justitia.

Neoficial, se vor pronunta bineinteles toti cei care acceseaza www.porcisme.ro si pot aprecia gravitatea „porcismului” prezentat.

 

Comentarii Facebook